Subota, 27.11.2021.

Drugog dana 3. festivala Sarajevo fest-Umjetnost i politika, vašoj pažnji preporučuje Digitalni Forum u 21 sat

Srijeda, 24.11.2021. | In | Najnovije | novinarka

U podkastu: Dramski pisci i novo doba, Biljana Srbljanović i Tena Štivčić govore o zanimljivoj i važnoj temi: “Može li feminizam biti ekstreman?”

Biljana Srbljanović, rođena je 1970, dramska spisateljica i redovna profesorica dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autorica  je preko deset drama, među kojima su Beogradska trilogija, Porodične priče, Skakavci. Dobitnica je nagrada: Premio Europa – Nova pozorišna realnost, šest puta Sterijine nagrade za dramski tekst, francuskog ordena Vitez umjetnosti i književnosti. Fulbrajt je  alumna, doktorantkinja na smijru Studije filma na FDU u Beogradu.

Spisateljica Tena Štivičić je diplomirala dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a 2004. magistirala je na londonskom Goldsmiths Collegeu, na Odsjeku za dramsko pismo. Prvu dramu Nemreš pobjeć od nedjelje napisala je na trećoj godini dramaturgije. Drama je iste godine praizvedena u kazalištu ZKM i osvojila je Rektorovu i Nagradu Marin Držić. Uslijedio je niz novih izvedbi, izdanja i prijevoda te drame u kazalištu i na radiju, u Hrvatskoj i širom Europe. Nemreš pobjeć od nedjelje jedna je od njenih najizvođenijih drama.

Domaćin podkasta je spisateljica i režiserka iz Srbije Minja Bogavac.

Nakon ovog zanimljivog razgovora, u okviru Art foruma, u 22 sata putem online streaminga, na programu je predstava autora i reditelja Harisa Pašovića “Otkrivanje žene”, nastalu u kopridukciji East West Centra i Narodnog pozorišta Sarajevo.